Gravid och Covid-19

Gravid och Covid-19

Nya studier visar att gravida har en högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Det är dessutom viktigt att undvika att bli smittad inför förlossningen eftersom en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärlig och kan innebära risker för den gravida kvinnan. Gravida kvinnor bör därför vara extra försiktiga och noggrant följa de allmänna råden, under hela graviditeten och särskilt inför förlossningen. Alla gravida rekommenderas att vaccinera sig mot Covid-19.

OBS du som är gravid och får ett positivt test för Covid-19

  • Då är det av största vikt att du kontaktar din barnmorska samma dag som du får provsvaret eller senast nästkommande vardag. 
  • Enklast är att skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • På lördagar/söndagar/röda dagar kontaktar du förlossningskliniken där du planerar att föda barn - OBS ENDAST OM DU KÄNNER DIG REJÄLT SJUK OCH HELT SÄNGLIGGANDES, annars meddelar du din barnmorska nästkommande vardag
    • Telefonnummer Kvinnosjukvården SUS 040-33 22 38 mellan kl 9:30-13

Viktig information om Covid-19 till dig som ska föda barn i Skåne.  

De flesta gravida som drabbas av Covid-19 får milda till måttliga influensaliknande symptom. Ca 10% drabbas av allvarlig lunginflammation. 

Risken för allvarlig sjukdom kan öka i kombination med andra riskfaktorer som t ex fetma, högt blodtryck eller diabetes. Därför bör gravida som har någon av dessa riskfaktorer vara försiktiga och rådgöra med sin barnmorska eller läkare och begränsa sina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt. 

OBS alla gravida rekommenderas att vaccinera sig mot Covid-19

Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer om gravida och Covid-19.