Grattis till graviditeten och varmt välkommen till oss på Admira Kvinnohälsa! Nu är det dags att boka det första besöket med din barnmorska. Här svarar vi på de vanligaste frågorna kring starten av din gravidresa.
Vanliga frågor och svar
När ska jag kontakta barnmorska?
För att du ska få en trygg start på graviditeten är en tidig kontakt med barnmorskan viktig. Så fort du har fått veta att du är gravid - det vill säga plussat på stickan - är du välkommen att boka tid för "Inskrivning". Detta gör du enklast via vår onlinebokning eller Boka direkt-appen. Välj en tid som passar mellan 7-9 fullgångna veckor. Om du har frågor om bokningen, eller annat så går det också fint att mejla eller ringa till oss.
När du kommer till det första besöket - "Inskrivningen" - så listar du dig, genom att signera en blankett som din barnmorska tillhandahåller.
Första besöket hos barnmorskan – vad kan jag förvänta mig?
Vi välkomnar både dig och din partner, och ser gärna att ni kommer båda två. Inskrivningen är det första besöket och då träffar du/ni också den barnmorska som följer dig/er genom graviditeten. Besöket sker oftast mellan vecka 7-9 och fokuserar bland annat på frågor kring livsstil och hälsa. Ta gärna del av information om fosterdiagnostik inför första besöket hos barnmorskan.
Beroende på hur långt gången graviditeten är, så kan vissa blodprover tas vid första besöket. Likaså blodtryck och vikt. Men framför allt blir det ett tillfälle för er att ställa frågor och få information och stöd av barnmorskan. Vi berättar mer om de olika ultraljuden som erbjuds och hjälper er att boka tid för detta.
Slutligen så bokar vi fler tider tillsammans utifrån era behov och önskemål.
Vilka undersökningar och kontroller gör man under graviditeten?
Vi arbetar på uppdrag av Region Skåne och följer basprogrammet och de barnmorskebesök och ultraljud som rekommenderas under graviditeten. Vården under graviditeten är frivillig och vi utformar besöken utifrån dina önskemål och behov. Alla dina besök hos oss under graviditeten är kostnadsfria.
Vad kan jag göra själv för att må bra under graviditeten?
Det är viktigt att försöka ta hand om sig själv under graviditeten, så att man mår så bra som möjligt både fysiskt och psykiskt. Exempelvis behöver du vila mer nu, än du troligtvis är van vid. När ditt barn kommer till världen står du inför så mycket nytt, därför är det bra att redan under graviditeten börja sänka kraven på dig själv. Finns det någonting som du kan prioritera bort just nu för att må bättre eller känna dig mer harmonisk? Gör det! Alla graviditeter är unika och din barnmorska finns för råd och stöd. Läs mer här om livsstil och hälsa under graviditeten.
Jag blöder - vad gör jag?
Det är inte speciellt ovanligt att blöda lite lätt precis i början av en graviditet. Som en blodblandad flytning. Det finns ingen anledning att bli rädd om det kommer en strimma blod på pappret efter toabesöket, utan är troligen på grund av hormonerna eller småblödningar som kan bli när det befruktade ägget fäster i livmodern. Känns det oroligt med blödningen, så är det bara att prata med barnmorska eller kontakta gynakuten på den Kvinnoklinik som du bor närmast. Då kan en läkare undersöka att allt är som det ska.
Vilka ultraljud erbjuder ni på Admira ?
Alla gravida i Region Skåne erbjuds två ultraljud, ett i fullgångna 12-13 veckor och rutinultraljudet v19. Vid behov kan du behöva göra ett tidigt ultraljud redan v7-8. Din barnmorska berättar mer och hjälper dig med bokning. Läs mer här om våra samarbetspartners som utför ultraljuden och övrig fosterdiagnostik.
Till mig som listad - vad erbjuds mer på Admira Kvinnohälsa?
Att vänta och föda barn är en av de största händelserna i livet. Din upplevelse av graviditeten och förlossningen är unik. Vi gör vårt bästa för att möta just dig och dina behov. Läs här för mer information om vilket stöd du kan få under graviditeten. Ta även del av vårt uppskattade utbud av förlossnings/föräldraförberedande kurser.