Cellprov och HPV-vaccin i Lund

Cellprov och HPV-vaccin i Lund

Cellprovskontroll enligt den organiserade screeningen, vänder sig till alla mellan 23-70 år, som har risk att drabbas av livmoderhalscancer. Idag vet vi att det är HPV som orsakar livmoderhalscancer och regelbunden provtagning för HPV ger ett starkt skydd mot denna typen av cancer. Ca 450 individer i Sverige drabbas av livmoderhalscancer per år - de flesta av dem har inte lämnat cellprov/HPV-test.

Du som bor i Skåne blir erbjuden att testa dig regelbundet för HPV genom egenprovtagning. Du testar dig själv hemma och skickar in provet för analys. Egenprovtagning är precis lika säkert som att låta en barnmorska utföra testet när det gäller att upptäcka HPV-virus, som kan orsaka livmoderhalscancer. Om provet visar förekomst av HPV, får du en tid hos en barnmorska för en gynekologisk cellprovtagning. Läs mer här

Välkommen att kontakta oss om du hellre skulle vilja göra ditt cellprov som vanligt hos en barnmorska. 

NYHET från februari 2023: Vi på Admira Kvinohälsa erbjuder kostnadsfri vaccination mot HPV inom ramen för det nationella forskningsprojekt "Utrota livmoderhalscancer". Detta innebär att kvinnor födda 1994-1999 kommer att få ett erbjudande hemskickat i brevlådan med inbjudan till gratis vaccination mot HPV samt ett test för egenprovtagning (som tas efter vaccinationen). Är du kvinna och tillhör åldersgruppen så är du välkommen att boka tid för vaccination utan att invänta inbjudan/kallelse som kommer med posten. Det spelar ingen roll om du är vaccinerad mot HPV tidigare eller inte. 

Läs mer på 1177 HPV vaccination  

Graviditet

Att vänta och föda barn är en av de största händelserna i livet. Din upplevelse av graviditeten och förlossningen är unik. Vi gör vårt bästa för att möta just dig och dina behov.

Preventivmedel

Ett preventivmedel ska kännas tryggt och passa både ens kropp och livssituation, men valet är inte alltid enkelt. Välkommen till oss för samtal, rådgivning och receptförskrivning.

Cellprov

Cellprov tas med 3 års mellanrum för kvinnor mellan 23-50 år och med 5 års mellanrum för kvinnor mellan 50-70 år.

Klimakterierådgivning

Med våra barnmorskor kan du prata om din hälsa, livsstil och sexualitet i övergångsåldern. Vi kan även göra en bedömning och ge råd kring underlivsbesvär.