Förlossningsbrev - Födelseplan på dina villkor

Att ta sig tid och fokusera på den stundande födseln kan både vara lite mysigt men också skrämmande och svårt. Vi vet att det är ett sätt att få förståelse för hur födandet kan gå till och vad man kan förvänta sig av vården. Men också ett sätt att ta reda på vad som får dig att känna dig trygg, hur du vill bli bemött.

En födsel går inte att styra helt. Planen är ändå bra att ha, som förtydligande av vad ni samtycker till, som mål att sikta mot och som utgångspunkt att diskutera utifrån efteråt. Efter hand som du och din partner tar del av olika förlossningsförberedande kurser, böcker, webinar så kommer säkert många frågor väckas men kanske kommer en bild så småningom att klarna över vad som är viktigt för dig inför födandet. Mot slutet av graviditeten kommer din barnmorska att stämma av med dig/er hur tankarna går och även kunna bistå er i att formulera era önskemål. Antingen skriver ni ett eget brev på fri hand, eller med hjälp av en mall. Eller så skriver vi bara i journalen. Eller både och. Du väljer.

Har du inte fött barn innan så är det svårt att veta vad man ska skriva. Vissa skriver detaljerat och vet exakt vad de vill. Andra skriver mer i stora drag och önskar mer guidning i förloppet. Förbered dig och skriv gärna tillsammans om du har en medförälder. 

Här kommer våra bästa tips för att förbereda och formulera dig födelseplan: 

Checklista inför förlossningen

Partnerns roll - åtta handfasta tips

Mall till förlossningsbrev

Guide till rutiner i förlossningsvården

Birth Rights Sweden: om rättigheter, tips o inspiration inför födandet