Gravid och Covid-19

Gravid och Covid-19

Nya studier visar att gravida har en högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Det är dessutom viktigt att undvika att bli smittad inför förlossningen eftersom en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärlig och kan innebära risker för den gravida kvinnan. Gravida kvinnor bör därför vara extra försiktiga och noggrant följa de allmänna råden, under hela graviditeten och särskilt inför förlossningen. Gravida rekommenderas att vaccinera sig från gv 12, se nedan.

OBS du som är gravid och får ett positivt test för Covid-19

  • Då är det av största vikt att du kontaktar din barnmorska samma dag som du får provsvaret eller senast nästkommande vardag. 
  • Enklast är att skicka ett mejl till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Lördagar/söndagar/röda dagar då mottagningen är stängd, kontaktar du förlossningskliniken där du planerar att föda barn. 
  • Helsingborg: 042-406 22 20
  • Ystad: 0411- 99 52 45
  • Malmö o Lund: 0771-111 888
  • Kristianstad: 044-309 13 21 
  • Du som har gjort ett snabbtest och fått positivt svar, rekommenderas att beställa ett PCR-test i alla fall. 

Viktig information om Covid-19 till dig som ska föda barn i Skåne.  

De flesta gravida som drabbas av Covid-19 får milda till måttliga influensaliknande symptom. Ca 10% drabbas av allvarlig lunginflammation. 

Risken för allvarlig sjukdom kan öka i kombination med andra riskfaktorer som t ex fetma, högt blodtryck eller diabetes. Därför bör gravida som har någon av dessa riskfaktorer vara försiktiga och rådgöra med sin barnmorska eller läkare och begränsa sina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt. 

Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer om gravida och Covid-19. 

Om du är gravid med riskfaktor - LÄS OM RISKFAKTORER FÖR GRAVIDA - rekommenderas du att vaccinera dig mot Covid-19 efter v12. Vänd dig till din vårdcentral. Bra om du har en ifylld hälsodeklaration som du antingen kan printa ut här HÄLSODEKLARATION eller få av din barnmorska. 

Om du är gravid utan riskfaktor - kan du vaccinera dig samtidgt som andra i din ålder. Vänd dig till din vårdcentral. Bra om du har en ifylld hälsodeklaration som du antingen kan printa ut här HÄLSODEKLARATION eller få av din barnmorska.